Pepeni verzi prin altoire

Centrul de Cercetare Dezvoltare Pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni
Vasile TOMA
Elena CIUCIUC
Mihaela CROITORU
Marieta PLOAE
TEHNOLOGIA ECOLOGICĂ DE CULTIVARE A PEPENILOR VERZI CU PLANTE ALTOITE PE SOLURILE NISIPOASE
Tehnologie realizată în cadrul proiectului ,,Cercetări privind fundamentarea şi elaborarea tehnologiei de cultivare a pepenilor verzi cu plante altoite în vederea obţinerii de producţii biologice în zonele cu soluri nisipoase’’. Proiect 52147 PNCDI II Parteneriate în domeniile prioritare.Coordonator proiect: Cenrtul de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni
Parteneri: Universitatea din Craiova
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti
TEHNOLOGIA ECOLOGICĂ DE CULTIVARE A PEPENILOR VERZI CU PLANTE ALTOITE PE SOLURILE NISIPOASE
Aici fermierii au la dispoziţie o gamă redusă de culturi care să asigure exploatarea solului în condiţii de profitabilitate, dintre acestea cultura pepenilor verzi, fiind de cea mai mare importanţă. România produce 22,8% din producţia de pepeni verzi a Uniunii Europene, iar în ţara noastră cele mai mari suprafeţe cultivate cu pepeni verzi sunt în zonele cu soluri nisipoase din judeţele Dolj, Brăila ,Galaţi, Buzău.
Suprafeţele cultivate anual cu pepeni verzi în ţara noastră în ultimii ani a oscilat între 49 500 ha în anul 1999 şi 29 700 în anul 2008 ha, producţia totală anuală fiind de 853 200 t, respectiv 562 300 t. (Anuarul statistic al României, 2009). Competiţia pentru piaţa internă, dar şi pentru cea europeană a devenit tot mai puternică. Pentru a face faţă acesteia cultivatorii au nevoie de noi soluţii care să determine creşterea nivelului de profitabilitate prin valorificarea optimă a condiţiilor ecologice, printre care se evidenţiază obţinerea de pepeni verzi ecologici.
Datorită fertilităţii naturale reduse şi condiţiilor climatice caracterizate prin stres termic şi hidric, producerea pepenilor verzi ecologici presupune aplicarea unei tehnologii specifice de cultivare Cultura pepenilor verzi cu plante altoite face posibilă cultura ecologică, altoirea determinând creşterea rezistenţei plantelor la factorii de stres, a nivelului de producţie, eliminarea tratamentelor privind combaterea unor agenţi patogeni de sol, o mai bună utilizare a îngrăşămintelor organice acceptate de agricultura ecologică. Pentru obţinerea pepenilor verzi ecologici se vor alege portaltoii şi cultivarele cel mai bine adaptate condiţiilor ecologice, se vor utiliza tipuri şi doze de fertilizanţi organici, produse naturale cu rol biostimulator acceptate de reglementările agriculturii ecologice (biologice), metode şi produse organice naturale pentru limitarea şi combaterea unor agenţi patogeni şi dăunători.
Cultura ecologică (biologică) a pepenilor verzi pe solurile nisipoase trebuie făcută prin respectarea Caietului de sarcini adoptat de Federaţia Internaţională a Mişcăriilor de Agricultură Organică (IFOAM), recunoscute oficial la nivel european prin Reglementarea CEE nr.2092/1991 şi prin legislaţia românească referitoare la agricultura ecologică (biologică)(OUG 34/2000, aprobată prin Legea nr. 38/2001). Implementarea noilor tehnologii de cultivare a pepenilor verzi prin altoire în vederea obţinerii de produse ecologice va contribui la menţinerea sau chiar la creşterea profitabilităţii acestei culturi în zonele cu soluri nisipoase şi va conduce nemijlocit la dezvoltarea rurală în zonele cu soluri nisipoase.
Amenajarea spaţiului şi producerea răsadului altoit.
Răsadurile altoite se pot obţine şi în spaţii mai puţin dotate cum ar fi serele şi solariile, care au posibilităţi de încălzire, instalaţie de udare şi instalaţie de umbrire. Se pot obţine rezultate bune şi în solarii prevăzute cu instalaţie de încălzire, sau chiar cu încălzire biologică, în care se instalează tunele cu lăţimea de 1,5 m. Acest tip de răsadniţă se remarcă pentru simplitate în amenajare şi cheltuielile reduse, fiind la îndemâna oricărui cultivator. Grosimea platformei de biocombustibil este de 25-30 cm.
Pentru producerea altoiului se seamănă pe pat cald, grosimea stratului de amestec fiind de 15 cm. Stabilirea “reţetei” pentru amestecul de pământ depinde de posibilităţile de aprovizionare locale, de preţul de cost şi altele. Un amestec bun se poate obţine folosind 40% turbă, 20% mraniţă, 30% pământ de ţelină şi 10% nisip. În lipsa turbei, se poate folosi amestecul format din 30 % mraniţă, 50% pământ de ţelină şi 20% nisip. Dezinfecţia amestecului în vederea producerii răsadurilor ecologice se face prin solarizare, sau tratamente cu zeamă bordeleză 0,2% +sulf muiabil 0,2%, 4-5 l/m3 .
Seminţele de altoi se seamănă în rânduri distanţate la 10 cm, la adâncimea de 2 cm, distanţa între seminţe pe rând fiind de 10 cm. În cazul culturilor ecologice seminţele atât de altoi , cât şi de portaltoi trebuie să fie seminţe biologice certificate, sau seminţe produse în fermele biologice, sau seminţe convenţionale netratate chimic. Dezinfecţia seminţelor se poate face prin tratament termic umed la 53 oC, urmat de răcire cu apă şi uscare cu aer cald timp de 8 ore.
Seminţele de portaltoi se pot semăna în ghivece din material plastic cu diametrul de 8-10 cm şi înălţimea de 10 cm, în alveole , în cuburi nutritive , în ghivece din folie de polietilenă, umplute cu amestec de pământ cu aceleaşi componente şi în aceeaşi proporţie menţionată anterior. Data semănatului se alege în funcţie de metoda de cultivare. Pentru culturile protejate în tunele sau pentru cele mulcite cu folie de polietilenă transparentă, altoiul se seamănă în perioada 5-10 martie, iar portaltoiul din specia Lagenaria siceraria (Macis F1, Enphasis F1)sau hibrizi Cucurbita maxima x Cucurbita moshata (Shintosa Camel F1, Strong Tosa F1) se seamănă după 4-5 zile, în perioada 10-15 martie. Pentru culturile neprotejate se seamănă altoiul pe 18-20 martie , iar portaltoiul după 4-5 zile. Ghivecele umplute cu amestec se introduc în spaţiile de producere a răsadurilor cu 5 – 7 zile înainte de semănat pentru a permite încălzirea amestecului şi răsărirea buruienilor, care vor fi distruse cu ocazia semănatului. Temperatura până la răsărire se menţine la 24 – 250C. În primele 4 – 6 zile de la răsărire temperatura aerului din răsadniţă va fi de 20 – 220C în zilele senine şi 18 – 200C în zilele noroase şi noaptea, după care temperatura va fi de 24 – 250C în zilele senine, 19 – 210C în zilele noroase şi 17 – 190C noaptea.
Alegerea metodei de altoire depinde în primul rând de dotarea tehnică de care dispunem în spaţiul de producere a răsadurilor.
Metoda ,,cu limbă prin apropierea plantelor”(fig.1, foto.1-2) este cea mai veche metodă de altoire a pepenilor verzi utilizată în Japonia , Coreea, dar şi alte ţări. Seminţele altoiului şi portaltoiului se seamănă separat în alveole(ghivece, cuburi nutritive). Cînd plantele altoi şi portaltoi au 1-2 frunze adevărate se secţionează hipocotilul la un unghi de 45 o sub formă de limbă, în sens opus, pe jumătate din grosimea acestuia. Se apropie cele două plante prin întrepătrunderea celor două limbi, iar locul de unire se strânge cu o bandă îngustă de folie din aluminiu. Cele două plante astfel pregătite se replantează în alveole cu diametru corespunzător şi se depun în spaţiul de creştere. După 7-8 zile, când locul de inserţie s-a calusat, cu lama se taie rădăcina altoiului şi partea de sus a portaltoiului. Metoda poate fi aplicată şi de cultivatori începători şi care nu dispun de spaţii speciale de calusare. Dezavantajul metodei este că implică cheltuieli mai mari cu forţa de muncă şi este nevoie de un spaţiu de producere a plantelor altoi mai mare.

Fig. 1 Altoirea ,,cu limbă prin apropierea plantelor”(după Hassell R.)

Foto. 1. Plante altoite prin metoda ,,cu limbă prin apropierea plantelor”(după Cushman K.)

Foto. 2 Alveole cu plante altoite prin metoda ,,cu limbă prin apropierea plantelor” în tunelul de calusare
Ca o variantă a cestei metode este altoirea ,, cu pană între cotiledoane”(fig.7-12). În acest caz, la planta portaltoi se face o tăietură sub formă de pană între cotiledoane pe lungimea de 1-1,5 cm. Planta altoi se taie la 1-2 cm sub cotiledoane sub formă de pană , se introduce între cotiledoanele portaltoiului şi se prinde cu clipsul de altoire. După altoire plantele se introduc în tunelul de calusare, care are posibilitatea de umbrire, de asigurare constantă a temperturii de 25-26oC şi a umidităţii relative cât mai apropiată de 100%. După 3-4 zile lumina, temperatura şi umiditatea se aduc treptat la condiţii normale.Dezavantajul metodei este acela al necesităţii tunelului de calusare şi a apariţiei unor lăstari din ţesutul meristematic neîndepărtat al portaltoiului.

Fig. 2 Altoirea prin ,,alipire cu un cotiledon”(după Hassell R.)

Foto. 3. Plante altoite prin ,,alipire cu un cotiledon”(după Cushman K.)

Fig. 3. Altoirea ,, laterală”(după Hassell R.)

Foto. 4. Plante altoite lateral (după Cushman K.)

Fig. 4. Altoirea ,, cu orificiu de inserţie”( după Hassell R.)

Foto. 5.Plante altoite după metoda,, cu orificiu de inserţie”(Cushman K.)

Fig. 5. Altoirea ,, în hipocotil” ”(după Hassell R.)

Foto 6.Tunel de calusare la ICDVMPH Horting Bucureşti

Foto 7. Plantă altoi pregătită pentru altoire (detaliu)

Foto 8. Plantă altoi pregătită pentru altoire (detaliu lateral)

Foto 9. Plantă portaltoi înainte de fasonare pentru altoire

Foto 10 Plantă portaltoi pregătiră pentru altoire

Foto 11 Plantă imediat după altoire

Foto 12. Plantă imediat după altoire (detaliu)
Pentru suprafaţa de 1 ha sunt necesare 4000 – 5500 ghivece sau cuburi nutritive, în funcţie de vigoarea soiului, sistemul de fertilizare, fertilitatea solului. Cantitatea de seminţe necesară producerii răsadurilor pentru suprafaţa de 1 ha este de 150 – 350 g în cazul altoiului şi de 500-1200 g în cazul portaltoiului, în funcţie de numărul de seminţe şi MMB.
Pentru a obţine răsaduri de calitate bună lucrările de îngrijire trebuie să aibă în vedere reglarea luminii, dirijarea optimă a temperaturii, aerisirea, udarea, fertilizarea suplimentară şi călirea răsadurilor. Răsadurile au nevoie de multă lumină şi aceasta se poate realiza prin îndepărtarea foliilor de pe tunelele de calusare atunci când temperatura o permite şi folosirea unor folii cu transparenţă cât mai bună. Aerisirea se face ori de câte ori temperatura depăşeşte optimul, pentru împrospătarea aerului care are un conţinut ridicat în CO2, amoniac, ori pentru reducerea umidităţii atmosferice.
Udarea răsadurilor se face cu multă atenţie, excesul de apă favorizând apariţia unor boli, iar lipsa apei determină o creştere slabă a răsadurilor. Udarea se face uniform astfel încât în fiecare ghiveci amestecul de pământ să fie umectat pe toată adâncimea. Se ţine seama ca după fiecare udare să fie timp suficient pentru ca picăturile de apă de pe frunze să se usuce până la lăsarea serii.
Pentru prevenirea sau combaterea unor agenţi patogeni ( Pseudomonas lachrymans) şi mana(Pseudoperonospora cubensis) răsadurile pentru culturile biologice se pot trata cu zeamă bordeleză 0,2%. La semnalarea atacului de făinare (Sphaerotheca fuliginea) răsadurile se vor trata cu sulf muiabil 0,2%
Fertilizarea suplimentară se face atunci când se constată o creştere slabă a răsadurilor datorată folosirii unui amestec mai puţin bogat în elemente fertilizante. Sunt suficiente 1- 2 fertilizări cu soluţii de îngrăşăminte naturale(Cropmax, Bionat, Glutaxim,etc.).
Plivitul buruienilor se face ori de câte ori este nevoie, la plantare ghivecele(cuburile nutritive) trebuind să fie lipsite de buruieni.
Călirea răsadurilor se face cu 4 – 5 zile înainte de plantare şi are drept scop adaptarea plantelor la condiţiile de câmp. La început folia se îndepărtează de pe răsaduri pentru o perioadă mai scurtă pe timpul zilei, iar cu 2 – 3 zile înainte de plantat aceasta se îndepărtează şi pe timpul nopţii. Cu o zi înainte de plantare răsadurile se udă abundent şi se face un tratament fitosanitar cu unul din produsele menţionate. În vederea transportării de la locul de producere în câmp ghivecele se aşează în lăzi. Transportul pe distanţe scurte se face cu mijloace de transport deschise, iar pe distanţe mari în camioane sau remorci închise.
Cultivare (soiuri şi hibrizi) recomandate pentru cultura altoită
Se vor cultiva soiuri şi hibrizi recunoscuţi pentru timpurietate, mărimea şi calitatea producţiei, rezistenţă la atacul unor boli şi la stresul datorat condiţiilor de cultură de pe solurile nisipoase. În urma testării comportării unor cultivare de pepeni verzi în cultură biologică(ecologică) cu plante altoite se recomandă folosirea cultivarelor: Audry F1, Crisby F1, Lady F1, Celine F1, Flamingo F1. Lista cultivarelor recomandate va fi completată după noi testări. Seminţele vor fi procurate din reţeaua autorizată care garantează autenticitatea şi calitatea seminţelor. Cu toate că preţul seminţelor hibride este foarte ridicat, folosirea lor de către cultivatori se justifică economic.
Crisby F1 este un hibrid extratimpuriu, de vigoare mijlocie. Fructul este mijlociu spre mare(6-12 kg) de formă rotund ovală, de culoare verde deschis cu dungi de culoare verde intens. Pulpa este de culoare roşu intens, dulce şi are textura fină. Seminţele sunt mici, de culoare maronie. În cultură altoită poate realiza producţii de 65-70 t/ha.
Lady F1 este un hibrid timpuriu de tip Crimson Sweet. Prezintă fructe ovale, uniforme, cu greutatea de 6-12 kg. , care pot ajunge la 15-18 Kg. Pulpa este crocantă, suculentă, de culoare roşu purpuriu. Capacitatea de producţie în cultură altoită este de peste 80 t/ha.
Audry F1 este un hibrid viguros, timpuriu, cu fructe ovale de tip Crimson Sweet cu greutatea de 7-14 Kg. Manifestă o foarte bună toleranţă la atacul agenţilor patogeni. Realizează producţii medii de 75 –85 t/ha, iar în condiţii foarte favorabile producţia poate trece de 120 t/ha

Foto .7 Crisby F1(Fruct obţinut prin altoire )

Foto.8 Lady F1(Fruct obţinut prin altoire)

Tabelul 1 (Anii 2009-2011)
Cultivarul |
Metoda deprotejare | Producţia(t/ha) | Producţiarelativă(%) | Diferenţat/ha) |
Crisby F1 | Tunel polietilenă(PE) | 85,9 | 100 | Mt. |
Tunel polietilenă + mulci PE | 118,7 | 138 | + 32,8 | |
Tunel AGRIL + mulci PE | 97,0 | 113 | + 11,1 | |
Flamingo F1 | Tunel polietilenă(PE) | 101,3 | 100 | Mt. |
Tunel polietilenă + mulci PE | 129,6 | 128 | + 28,3 | |
Tunel AGRIL + mulci PE | 124,9 | 123 | + 23,6 | |
Celine F1 | Tunel polietilenă(PE) | 133,3 | 100 | Mt. |
Tunel polietilenă + mulci PE | 149,1 | 112 | + 15,8 | |
Tunel AGRIL + mulci PE | 122,9 | 92 | – 10,4 |
Tabelul 2 (Anul 2011)
ALEGEREA TERENULUI
PREGĂTIREA TERENULUI
Lucrări efectuate toamna.
Lucrări efectuate primăvara.
Varianta de fertilizare | Anul 2009* | Anul 2010** | Anul 2011 |
Media |
|
t/ha |
% |
||||
V1-martor nefertilizat |
29,4 |
15,8 |
103,7 |
49,6 | 100,0 |
V2-30 t/ha gunoi de grajd |
49,0 |
25,0 |
115,4 |
63,1 | 127,2 |
V3-60 t/ha gunoi de grajd |
66,3 |
27,7 |
124,5 |
72,8 | 146,7 |
V4-30 t/ha gunoi de grajd+fertilizant biologic radicular |
60,3 |
26,5 |
125,8 |
70,9 | 142,8 |
V5-60 t/ha gunoi de grajd+ fertilizant biologic radicular |
58,5 |
30,5 |
136,4 |
75,1 | 151,7 |
Tabelul 3 (Anii 2009-2011).
**Anul 2010 -anul II de cultivare pe acelaşi teren; condiţii climatice nefavorabile pentru plantele de pepeni verzi şi favorabile pentru agenţii patogeni foliari, hibridul Rica F1
Anii 2009-2010 experienţă staţionară, sol nisipos cu 0,4 % materie organică
Anul 2011 sol nisipos cu 0,89 % materie organică, hibridul Audry F1
ÎNFIINŢAREA CULTURII
Plantarea răsadurilor se face în perioada 10 – 15 aprilie în cazul culturilor protejate în tunele şi în perioada 20 – 30 aprilie în cazul culturilor neprotejate sau a celor mulcite cu folie de polietilenă. Se plantează în câmp neprotejat când temperatura în sol la adâncimea de 10 cm se stabilizează la 150 C, după ce a trecut pericolul ultimelor brume.Plantarea se poate executa mecanizat cu maşini speciale care pe lângă plantarea propriu-zisă pot efectua instalarea tunelelor, mulcirea sau numai una din lucrările menţionate.
LUCRĂRI DE ÎNGRIJIRE
Combaterea bolilor şi dăunătorilor
Varianta de fertilizare |
Producţia (t/ha) |
Producţia medie (t/ha) |
% |
Diferenţa t/ha) |
|
2010 |
2011 |
||||
Martor nefertilizat* |
36,0 |
68,3 |
52,1 |
100,0 |
Mt. |
Tratament la plantare cu 1 l pe plantă soluţie de Viostar 0,5 %+ 4 tratamente foliare cu Viostar 0,5 % | 38,2 | 82,1 | 60,2 | 115,5 |
+8,1 |
Tratament la plantare cu 1 l pe plantă soluţie de Fertiactil GZ 0,5) + 4 tratamente foliare cu Fertiactil GZ 0,5 % |
39,8 |
90,3 |
65,0 |
124,7 |
+12,9 |
Tratament la plantare cu 1 l pe plantă soluţie de Bionat 0,5 %+ 4 tratamente foliare cu Bionat 0,5 % |
37,9 |
86,7 |
62,3 |
119,5 |
+10,2 |
Tabelul 4: Influenţa tratamentelor cu substanţe biostimulatoare organice asupra culturii ecologice de pepeni verzi cu plante altoite(media 2010-2011)
Varianta | Producţia | Diferenţat/ha | |
t/ha | % | ||
V1-martor netratat* | 68,3 | 100 | Mt |
V2-pelin+spilcuţă | 76,4 | 111,8 | +8,1 |
V3-coada calului | 82,1 | 120,2 | +13,8 |
V4- urzică | 90,3 | 132,2 | +22,0 |
V5-muşeţel | 86,7 | 126,9 | +18,4 |
V6-valeriană | 74,6 | 109,2 | +6,3 |
Tabelul 5: Influenţa tratamentelor cu extracte naturale de plante asupra productiei de pepeni verzi altoiţi tratati cu produse naturale(Anul 2011)
RECOLTAREA


FIŞĂ TEHNOLOGICĂ PENTRU CULTURA ECOLOGICĂ DE PEPENI VERZI CU PLANTE ALTOITE,MULCITĂ CU FOLIE DE POLIETILENĂ, IRIGATĂ PRIN ASPERSIUNE
PRODUCŢIE 50 t/ha.


Total cheltuieli 20794 lei
Producţia 50 t/ha
-salarii lucrări manuale 3040lei
Costuri de producţie 415,8 lei/t
-cote (27,62%) 840 lei
Preţ mediu de valorificare 500 lei/t
-materiale 14460 lei
Valoarea producţiei 25 000 lei
-lucrări mecanice 2 150lei
Profit 4206 lei
-cheltuieli indirecte(10 % din salarii) 304 lei
Rata profitului 20 %
FIŞĂ TEHNOLOGICĂ PENTRU CULTURA ECOLOGICĂ DE PEPENI VERZI CU PLANTE ALTOITE, MULCITĂ CU FOLIE DE POLIETILENĂ, IRIGATĂ PRIN PICURARE.
PRODUCŢIA 60 t/ha.


Total cheltuieli 21734 lei
Producţia 60 t/ha
-salarii lucrări manuale 3 200 lei
Costuri de producţie 362,2 lei/t
-cote (27,62%) 884 lei
Preţ mediu de valorificare 500 lei/t
-materiale 13 430 lei
Valoarea producţiei 30 000 lei
-lucrări mecanice 1900 lei
Profit 8266 lei
-cheltuieli indirecte(10 % din salarii) 320 lei
Rata profitului 38 %
-amortismente 2 000 lei
FIŞĂ TEHNOLOGICĂ PENTRU CULTURA ECOLOGICĂ PROTEJATĂ DE PEPENI VERZI CU PLANTE ALTOITE, MULCITĂ CU FOLIE DE POLIETILENĂ, IRIGATĂ PRIN PICURARE
PRODUCŢIE 60 t/ha.



Total cheltuieli 28 355 lei
Producţia 60 t/ha
-salarii lucrări manuale 5 940 lei
Costuri de producţie 472,6 lei/t
-cote (27,62%) 1 641 lei
Preţ mediu de valorificare 700 lei/t
-materiale 16 080 lei
Valoarea producţiei 42 000 lei
-lucrări mecanice 2 100 lei
Profit 13 645 lei
-cheltuieli indirecte(10 % din salarii) 594 lei
Rata profitului 48 %
-amortismente 2 000 lei